ViaSana is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van aandoeningen van het bewegingsapparaat. Mensen met klachten aan knie, heup, rug, schouder, voet, enkel en elleboog kunnen bij de zelfstandige kliniek in het Brabantse Mill terecht. De kliniek staat bekend om haar klantvriendelijkheid en korte lijnen. “Patiënten voelen zich thuis bij ViaSana. Dat blijkt ook uit de afstand die sommige patiënten bereid zijn af te leggen om zich bij ons te laten behandelen”, zegt orthopedisch chirurg en medisch directeur Klaas van der Heijden.

Informeren én activeren

Goede informatievoorziening tijdens de behandeling is essentieel. “Voorheen kregen patiënten papieren folders mee: te veel informatie in één keer. We wilden toe naar het aanbieden van de juiste informatie op het juiste moment.” Dat was voor ViaSana de aanleiding om een app te introduceren. Samen met Interactive Studios uit Rosmalen werd de ‘ViaSana Voorlichter’ ontwikkeld. “Deze app biedt de patiënt informatie op het moment dat dit voor hem relevant is. Bovendien ontvangt hij tijdens de behandeling notificaties met nuttige informatie over bijvoorbeeld de voorbereiding op de operatie (nuchter zijn, wondjes of infecties doorgeven) en hoe om te gaan met pijn of koorts. Ook krijgt de patiënt onder meer bewegingsadviezen voor de revalidatie. Ook familie en mantelzorgers kunnen de app downloaden. Op deze manier zijn ook zij direct betrokken bij de behandeling”, aldus Van der Heijden.


‘De app is genomineerd voor de prestigieuze Health App 2015 Award en won recent de Dutch Interactive Award’

Filmpjes met oefeningen

De app maakt het ook mogelijk filmpjes te tonen, bijvoorbeeld van de oefeningen die patiënten tijdens hun revalidatie moeten doen. “In de eerste weken dat deze filmpjes beschikbaar waren, werden ze al duizenden keren bekeken.” Inmiddels hebben meer dan 1.300 patiënten de app gedownload; dertig procent van de patiënten gebruikt alleen de app, zestig procent gebruikt de app en de papieren folder, en slechts tien procent gebruikt alleen de papieren informatie.

Innovaties

Inmiddels is de ‘ViaSana Voorlichter’ onder de naam ‘Behandelpad’ doorontwikkeld en maken onder meer Bergman Clinics, Orthopedium en Medinova alsmede UMC Utrecht, HAGA Ziekenhuis en Jeroen Bosch Ziekenhuis ook gebruik van de app.